Мултипла склероза. Болест са којом почиње мој нови живот. Многи људи не знају о чему причам када је поменем. Неки знају, али не знају да објасне шта је. Док ме одређена група људи савршено разуме када кажем Мултипла Склероза.

Мој највернији пријатељ, али никоме не бих пожелела овако верног пријатеља. Прати у стопу. Не одваја се од мене. Смеје се и плаче неконтролисано у исто време. Мили уз мене. Боде ми очи. Некада ме исцрпљује и превише. Тера ме да се тресем и падам са њом. Ради шта пожели, шта јој се прохте. Ужасава ме. Одмичем јој помало, али не могу да јој побегнем. Морам да је трпим, али јој не допуштам да ме гура у провалију. Борим се са њом и борићу се без одустајања, мало успорена, али опет са пуно снаге. Пркосим јој колико и она мени. Ја и даље са осмехом на лицу после свега.

 Многи када чују Мултипла Склероза одмах помисле на инвалидска колица, неки мисле да је то нешто заразно. Међутим, ниједна од ових тврдњи није тачна. Ја сам неко ко има Мултиплу Склерозу и нисам у инвалидским колицима и не, нисам заразна. Неизлечива јесте, са њом се умире, али се од ње не умире. Људи са МС-ом се од осталих разликују по томе што гледају у вас, али вас не виде. Слушају вас, али вас не разумеју. Причају са вама, али их ви ништа не разумете. Прате вас у стопу, али не могу да вас стигну.

Све остале ствари које раде обични људи можемо радити и ми. Можемо волети, можемо имати породицу, можемо се забављати потпуно исто као и остали.

Можда јесмо мало спорији у свему што радимо од осталих, али то никоме не даје за право да нас понижава.

Ја сам решила да се супротставим пре свега Њој, Мултиплој Склерози, знам да не могу да је победим, али ћемо се борити још дуго, дуго. Идем напред, својим и даље несигурним корацима, али какви год да су одвешће ме тамо где желим да будем. Где треба да будем. И какви год били и они се броје.

И зато изабери да живиш јер бити другачији је привилегија, а не мана.

И зато уђи у мој свет, уђи у моје ципеле, погледај како је мени па тек онда суди о мени.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment

Skip to content