Живети слободно. Живети самостално. Шта то значи особи са инвалидитетом?

Све. Морам да признам да раније нисам размишљала о томе шта значи слободан и самостални живот. То уствари подразумева да вам је доступно све што и другим људима, али и доступност одређених помагала који ће вам олакшати ту слободу и самосталност.

Када сте особа са инвалидитетом морате раније да испланирате свој одлазак негде, или неку посету. Морате да проверите да ли су вам места која желите да посетите доступна, да ли су прилагођена вашим потребама, уколико нису морате добро да испланирате које су вам могућности, или можда ипак морате да откажете одлазак који сте планирали. Опет, с друге стране уколико вам је све доступно можете водити један потпуно самостални живот.

Као неко ко живи самостално са својим партнером морам да напоменем да је лепо живети са неким ко вам даје пуну подршку у свему што радите, ко вам даје снагу када клонете и помислите да сте се уморили. Лепо је да са неким попијете кафу, да поједете оно што сте спремили, али пре свега тога ми морамо добро испланирати свој дан да би на крају могли да уживамо.

Зато нека вам 5.мај послужи као подсетник да треба радити на променама, како физичким тако и психолошким променама. Ми смо ти који можемо да утичемо на те промене зато што се тичу лично нас, од тих промена зависи наш самостални живот, када нећемо зависити од других, када нам неће увек бити потребна нечија помоћ, када ћемо моћи сами.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment

Skip to content