Као дете не могу рећи да сам баш била свесна шта су инвалидска колица самa по себи нити да ли ми је то стриктно сметало или не. Како је време пролазило нормално да се многе ствари искросталишу. Велику улогу у свему томе одиграла је моја мајка. Колица, односно помагало које је било неопходно како би обављала своје радне навике и жеље и томе. Није представљала њих као, баук нити као нешто што што ми може донети лоше или што ће ми нашкодити. што сматрам изузетно значајним. Дакле јако је важно ко вам и како представи нешто (у овом случају колица). Како ви касније прихватите помагало?
У мом случају прва су била механичка на (ручни погон), а данас електромоторна. Заиста ниједног тренутка нисам то негирала нити сам их одбијала. Мени је то било потпуно у реду, ово ће ми помоћи да одем од тачке а до тачке б, да видим неко кога волим јер знам да другачије не могу то су моје ноге без обзира што ја могу уз помоћ другог лица да ходам али не могу сад равно неку велику километражу много је практичније у колица па вози, вози, Мишко Како гласи једна реплика из култног филма “Ко то тамо пева” али могу рећи да сам још већу слободу доживела оног тренутка кад сам села у електромоторна колица зато што је то нешто што мораш сам да савладаш. Притом сам неког ко у том тренутку није имао нимало искуства. Све што сам знала јесу искуства других људи који су ме заправо упозоравали на један леп начин и говорили требаће ти неко време смири се буди смирена, требаће ти неко време да савладаш неке ствари не можеш сад и одмах што је заиста тако а да је заиста тако уверила сам се оног тренутка када сам села у њих. Људи чак и здрави, који дакле који немају никаквих здравствених проблем, када гледају то са стране не виде какав је ово проблем, ово је супер ствар што када седнете у њих макар и да се провозате…
Такође желим да укажем, колица нису твој непријатељ, нипошто. Колица су твоји савезник. Није срамота са механичких колица на ручни погон прећи на електромоторна јер је то виши ниво и већи ниво слободе како их ја популарна зовем то су моје ноге и заиста они су све – део моје личности. Инвалидска колица су део мене.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment

Skip to content